Безплатни ПРЕССЪОБЩЕНИЯ И НОВИНИ ОТ АГЕНЦИИТЕ И КОМПАНИИТЕ

Новини от агенциите

Защо носим слънчеви очила?


OchilaBG


Защо носим слънчеви очила?

Първата и основна причина за използване на слънчеви очила е защитата от вреди, нанасяни от ултравиолетовите  лъчи. Дългосрочното излагане на силно излъчване очите нерядко причинява сериозни последици, включително замъгляване на лещата, макуларна дегенерация на ретината и дори временна слепота.

Най-опасни са UV-A и UV-B лъчите. Качествените слънчеви очила блокират и двата вида радиация, осигурявайки защита както за очите, така и за кожата на клепачите. Последното също е важно, тъй като под въздействието на UV-лъчението се извършва процес на преждевременно стареене на кожата . 

Между другото, ултравиолетовата светлина е вредна във всеки сезон, а не само през лятото. При това, зимно време, отраженията от снега на слънчевите лъчи нанасят двойна вреда на очите. Затова слънчеви очила са подходящи при слънчево време през всеки сезон.

За да бъдат очите наистина защитени, е необходимо да се избере висококачествена оптика. За съжаление, не всички слънчеви очила имат UV-филтри. В такъв случай очите са изложени на двоен риск: разширените зеници ще започнат да предават съответно многократно повече ултравиолетова радиация и последиците ще бъдат по-осезаеми.

Как да разберете дали има такава защита в очилата ви? За целта прочетете маркировките: като правило защитата се обозначава с индекса „UV“ и номер, който определя дължината на вълната на блокираните лъчи. Очилата с индекс UV-400 осигуряват максимална защита, като напълно блокират ултравиолетовата радиация.

 

Причина №2: блокиране на ярка светлина

Най-очевидната, макар и не основната причина от здравна гледна точка за носене на слънчеви очила, е да предпазва очите от ярка светлина и свързания с нея дискомфорт. Например, продължителното излагане на слънце без тъмни очила може да предизвика сълзене и дори болезнени усещания. 

Освен личния комфорт, заслужава да се спомене, че навикът да присвивате очи на слънце намалява зрителния обхват. Това носи рискове, например, когато пресичате пътя или шофирате. В същото време очите се присвиват рефлекторно и вие не можете да повлияете на това.

За обикновеното ежедневие в града са достатъчни очила с 2-ра степен на затъмнение. Плажните почивки изискват по-голяма защита, затова изберете стъкла за засенчване от 3-та степен. 

Максимално затъмнената оптика, която има 4-та степен на светопропускливост, е необходима само за отдих в планината и в открито море - тогава слънчевите отражения от снежна или водна повърхност заслепяват очите. 

В условията на ежедневно носене такава оптика значително намалява видимостта, затова такива очила са неподходящи за града.

Как да разберем степента на затъмняване? Отново е необходимо да се обърнем към маркировката на очилата: по правило за този индикатор се използват буквите C, N или Cat. Степента на затъмняване - от 0 до 4, се обозначава със съответния номер.

 

Причина № 3: избягване на преумора

При ярко слънце зеницата се стеснява до минималния си размер, но това не е достатъчно да пази очите. В такива условия ние присвиваме очи - „жумим“, напрягайки мускулите на очите и лицето. Резултатът е пренапрежение и засилена умора. Ако прекарвате много време на слънце, това води до главоболие и влияе негативно на зрението ви.

 

Какво са последиците, когато не носим слънчеви очила?

Продължителното влияние на ултравиолетови лъчи върху ретината предизвиква сериозни усложнения, сред тях катаракта, временна слепота, замъглено зрение.

Тънката и деликатна кожа около очите старее по-бързо под въздействието на ултравиолетовото лъчение. Ако се налага да присвивате очи, това също се отразява негативно на състоянието й. Необходимостта от постоянно „жумене“ напряга очните мускули, а това влияе негативно на зрителната ви острота.

Както вече разбрахме, слънчевите очила съществен атрибут за здрави очи при ярко слънчево време. В студения сезон слънцето слепи очите ви не по-малко, отколкото през лятото, поради което е важно и тогава да имате под ръка слънчеви очила.

Пробване на слънчеви очила

Когато пробвате слънчеви очила, важното е да прилепват плътно към лицето ви, но да не го притискат.

Усмихнете се няколко пъти и тръснете глава - рамката не трябва да подскача или да се плъзга.

Колкото до външния вид, нещата тук вече са въпрос на собствения ви вкус и предпочитания стил на облекло.

Обратно към всички новини от агенциите