Безплатни ПРЕССЪОБЩЕНИЯ И НОВИНИ ОТ АГЕНЦИИТЕ И КОМПАНИИТЕ

Новини от агенциите

Европейската столица на културата кани млади графити артисти от България


New Moment New Ideas


Европейската столица на културата кани млади графити артисти от България

Делегацията на Европейския съюз в Сърбия, в сътрудничество с New Moment New Ideas, Общински съвет по култура в Нови Сад и Фондация „Нови Сад 2022“ кани всички млади артисти на възраст между 18 и 35 години, от България, Балканите и Европа, да участват в конкурс за създаване на графити проект в Нови Сад. Сръбският град е тазгодишната Европейска столица на културата. Темата на конкурса е „Нарисувай ми бъдещето на Европа”.

Със създаването на графита и участието си в други културни дейности в рамките на гостуването си, избраните творци ще получат възможността да покажат таланта и виждането си за обединено и единно бъдеще на континента, както и умението да се ангажират със социално-отговорни теми.

Кандидатстването продължава до 18 март. Общо осем артиста ще бъдат избрани да изрисуват стената в близост до Петроварадинската крепост по време на престоя си в Нови Сад между 18 април и 9 май. Проектът ще бъде официално открит на 9 май, като част от отбелязването на Деня на Европа.

Всички кандидатури ще бъдат оценени от опитно жури, ръководено от Лазар Сакан, създател и куратор на Галерия New Moment, организирала стотици изложби и културни събития през последните повече от 12 години. Сред другите членове на журито са директорът на Галерия „Матица Сръбска” д-р Тияна Палковлевич, концептуалният артист Никола Джафо, както и двама представители на Делегацията на Европейския съюз в Сърбия.

Артистите, които искат да се включат в „Нарисувай ми бъдещето на Европа” трябва да попълнят формуляр за кандидатстване, в който да приложат кратка автобиография, портфолио и скица на визията си за темата на следния линк: futureofeurope.newmoment.com 

В сайта ще откриете още подробности за процеса на кандидатстване и събитията около подготовката и създаването на проекта.

Обратно към всички новини от агенциите