Безплатни ПРЕССЪОБЩЕНИЯ И НОВИНИ ОТ АГЕНЦИИТЕ И КОМПАНИИТЕ

Новини от агенциите

Къде изчезнаха диворастящите гъби от планинските села на Мъглиж?


PR Sales


Къде изчезнаха диворастящите гъби от планинските села на Мъглиж?

Тази есен реколтата от диворастящи гъби в района на село Борущица, община Мъглиж е изключително слаба. Това твърдят берачи и купувачи. Манатарката, която е най-търсената гъба,  почти я няма, затова цената й на килограм е стигнала до рекордните петдесет лева. Ако тази тенденция се запази догодина ще бъде още по-скъпа. Намирането на отделни екземпляри от нея сега е истински късмет. 

Голям глад за гъби има в цяла Европа, казват търговци на гъби. Както е известно почти цялата реколта от диворастящи гъби в Стара планина се изнася. В Италия се търси манатарка, в Испания – рижика, позната като рижийка, във Франция – челядинка и пачи крак, а в Белгия, Австрия и Германия предпочитат пачи крак. По думите на дългогодишни купувачи на гъби предишни години на ден са изкупували по 20 тона, а сега не могат да стигнат до един-два тона. 

В момента се среща само рижийка, но количествата са ограничени. Цената е от пет до десет лева на килограм. Но качеството се развалило и се очаква да падне до 4-5 лева. В региона най-разпознаваемата и предпочитаната за консумация гъба от голяма част от населението е сърнелата, но и тя е в ограничени количества. През последните години брането на диворастящи гъби се превърна в поминък за доста хора, не само в Борущица, но в планинските села на община Мъглиж. Някои  от тях вадят доста добри пари, но тази година няма да е така.

Обратно към всички новини от агенциите