Безплатни ПРЕССЪОБЩЕНИЯ И НОВИНИ ОТ АГЕНЦИИТЕ И КОМПАНИИТЕ

Новини от агенциите

Къпане в лековити избори през Горещниците в Минерални бани


PReporters


Къпане в лековити избори през Горещниците в Минерални бани

Трите най-горещи дни отбелязват в Минерални бани. Горещниците в българския народен календар са на 28, 29 и 30 юли. Те се празнуват в чест на огъня и главно за предпазване от огън.

Според народното вярване Горещниците са най-горещите дни в годината. Тези три дни имат собствени имена – Лю̀та, Чуру̀та (Чюру̀ка) и Опалена Мария. В този период се забранява всякаква полска и домашна работа, тъй като се смята, че иначе огън ще изгори къщата или имота. Вярва се, че нивата и особено ожънатите снопи се запалвали от само себе си, тъй като огън слизал от небето. Забранява се изнасянето на огън извън къщата. Най-строго се пазят първият и последният горещник. Вярването, че огънят слиза сам от небето, обикновено под формата на светкавица, обуславя и локалните имена Блъсъци и Германовци (тъй като се вярва, че св. Герман е един от повелителите на гърма). 

По тези три дни се гадае какво ще бъде времето през месеците януари, февруари и март, първият, вторият и третият горещник отговарят съответно на месеците януари, февруари и март. Ако горещникът е топъл, то и времето през съответния месец ще е меко, ако е хладен – предвещава студ и виелици. През тези дни хората се къпят в лековити извори, защото се вярва, че тогава силата им е особено голяма.

Обратно към всички новини от агенциите