Място за безплатни прессъобщения
» НОВИНИ ОТ АГЕНЦИИТЕ

Избраха най-добрия стартъп за Централна и Източна Европа

All Channels Communication Group


14 юли 2020 г.

Журито на шестото издание на престижния международен конкурс за стартиращи компании от Централна и Източна Европа PowerUp! обяви победителя в най-големия конкурс за стартиращи компании в региона. Woola от Eстония получи чек за 50 000 евро, както и възможността да се присъедини към престижния бизнес акселератор Highway на InnoEnergy. Наградата е допълнена с ценната подкрепа на ключови партньори, като Amazon Web Services, Vestbee и SpeedUp Group. PowerUp! посрещна рекорден брой участници тази година с над 360 стартъп компании от 20 страни от Централна и Източна Европа в надпреварата за голямата награда и за бъдещи инвестиционни възможности.
Естония се превърна в победител в най-големия стартъп конкурс за региона на Централна и Източна Европа, организиран от Европейския институт за иновации и технологии InnoEnergy. В шестото издание на конкурса, стартъп компанията Woola бе награденa с титлата „Стартъп на годината за региона на Централа и Източна Европа“ и чек за 50 000 евро, както и с възможността да се присъедини към програмата за ускорение на бизнеса на EIT InnoEnergy. Освен това, ключовият партньор Amazon Web Services предостави кредити за тяхната програма и бизнес поддръжка на AWS Activate, а други партньори, като Vestbee и SpeedUp Group, също наградиха победителя с услуги и безвъзмездни средства.
Woola e стартъп компания, създадена в края на 2019 г, която се занимава с производството на опаковки, направени от остатъците при обработка на овча вълна. Естонският стартъп има за цел да промени пазара на електронна търговия чрез значително намаляване на производството, потреблението и отпадъците от депата от вредни за околната среда материали като стиропор и пластмаса. Woola e eкологична опаковка, изработена от овча вълна. Продуктът е удароустойчив, топлоустойчив и се приготвя в домашни условия в рамките на шест месеца. Wool използва изобилен ресурс, който по принцип бива изхвърлен. Само в Естония всяка година 135 тона овча вълна се озовават на сметището.
При избора на победител, съдийският състав се фокусира върху потенциала на представената идея и решение, така че те да бъдат успешни в глобален мащаб, както и върху потенциала за дългосрочно развитие на приложими продукти и услуги.
„Изборният процес беше изключително труден, тъй като всички стартъп компании представиха богато разнообразие от фантастични продукти и решения. През 2020 видяхме най-големия потенциал в екипа Woola от Естония. Развълнувани сме да проследим развитието на екипа в бъдеще”, каза Оксана Прикходко, Мениджър Иновации в DTEK и член на журито.“
“Изключително сме щастливи и развълнувани от голямото признание! Спечелването на титлатa „Стартъп на годината в Централна и Източна Европа“ може коренно да промени досегашната ни работа и да ни помогне да постигнем следващите си цели“ – сподели Анна-Лийза Палату от Woola. „Участието ни в PowerUp! на EIT InnoEnergy със сигурност ще помогне за цялостното развитие на нашия бизнес“ – добави тя.
Второто място и награда в размер на 10,000 евро беше присъдено на Viezo от Литва. Компанията е активна в разработването на нови видове материали, които могат да произвеждат енергия от вибрации. Електричеството, генерирано от загубени вибрации, може да захранва безжични IoT сензори, като по този начин удължава живота им или увеличава количеството сигнали.
Трето място и чек от 5,000 евро отидоха при екипа на Pocket Virtuality от Чехия. Те представиха решение за технология за добавена и виртуална реалност в условия на отдалечена комуникация в реално време. Тяхната разработка може да се използва в областта на инженерството, медицината и интелигентните градове. Благодарение на тази технология, служителят, който е на място може да се свърже с външен консултант, който вижда виртуално представяне на околната среда и може да помогне напълно в дадената ситуация от разстояние, без физически да бъде там.
През 2020 конкурсът PowerUp! на Европейския институт за иновации и технологии EIT InnoEnergy постигна нов крайъгълен камък. Повече от 360 стартъп компании от 20 страни в Централна и Източна Европа съпоставиха сили в най-големия стартъп конкурс в региона, организиран от EIT InnoEnergy, достигайки най-голям брой участници в историята на събитието. Основните тематични области, засегнати в тазгодишната надпревара, включваха устойчива енергия, мобилност, чисти технологии и интелигентни градове. Поради ограниченията, прилагани в резултат на глобалната пандемия от коронавирус, тазгодишният голям финал беше организиран под формата на онлайн събитие.
Тази година журито се състоеше от Оксана Приходко (Мениджър Иновации в DTEK), Марзена Билечка (Управляващ партньор и основател на Experior Venture Fund), Дженифър Дънгс (Ръководител Транспорт и Мобилност в EIT InnoEnergy), Якуб Милер (CEO на EIT InnoEnergy Central Europe) и Доминик Залевски (съосновател на агенция за градски технологии Urban Impact).
„Вирусът COVID-19 създаде неочаквана ситуация за правителствата във всяка страна в региона. Икономическата рецесия, предизвикана от мерките, насочени към ограничаване на разпространението на вируса, създаде сериозни затруднения за малките предприятия и стартъпи. Точно поради тази причина решихме в Европейския институт за иновации и технологии EIT InnoEnergy да продължим с нашата програма за създаване и развитие на бизнеса - PowerUp! В усилие да действаме по най-безопасния и отговорен начин, организирахме както финалите в страните, така и големия финал на конкурса онлайн“, каза изпълнителният директор на InnoEnergy за Централна Европа Якуб Милер.
„Докато много пазарни канали и източници биха могли да се изчерпят за малките компании, с подкрепата на Европейския институт за иновации и технологии ние сме тук, за да продължим подкрепата ни на иновативни предприемачи с финансови, ноу-хау и ценни партньорства, които да помогнат на техните продукти и услуги да се развиват и надграждат “, добави той.
Големият финал беше подкрепен от множество партньори от публичния и частния сектор. Тази година златният партньор е водещата украинска енергийна компания DTEK, която подкрепя развитието на украинския енергиен сектор чрез модернизиране на производството, иновативни технологии и чрез изграждане на нови мощности и създаване на нов бизнес. Освен на украинския пазар, компанията играе важна роля също в страни като Унгария, Полша, Чехия и Прибалтийските страни.
„Тъй като технологията непрекъснато се променя и развива, имаме нужда от най-добрите партньори, за да поддържаме успеха си на пазара. С тяхна помощ можем да научим как да растем занапред, как да увеличим максимално възможностите си и да реализираме потенциала си “, каза Емануеле Волпе, Главен директор Иновации в DTEK.
„Вярваме, че EIT InnoEnergy е страхотна платформа, която ни дава достъп до уникална екосистема: печеливша комбинация от най-добрите стартъпи в Европа, богат набор от международен ноу-хау и доказан опит в стимулирането на растежа за компании от всякакви размери“, той добави.
Освен че е един от най-успешните конкурси в региона, инициативата на Европейския институт за иновации и технологии EIT InnoEnergy PowerUp! е също така и път за бизнеса да осигури милиони евро инвестиции и да бъде част от мрежата на EIT InnoEnergy, която предлага финансови ресурси, ноу-хау и обширен хъб от надеждни партньори, които да помагат на компаниите да бъдат успешни в световен мащаб.
На международния финал на тазгодишното издание на PowerUp! България бе представяна от иновативната компания AirLief, която е разработила проект за ефективна маска срещу мръсния въздух и вируси. AirLief е основана през 2017 година от Петър Живков, а основната й дейност включва произвеждане на стилни защитни маски срещу замърсяването на въздуха и разработване на решения за персонализирана защита.
В българския финал на EIT InnoEnergy – PowerUp!, организиран от Клийнтех България и InnoEnergy се включиха 40 български стартъпа с различни проекти в сферата на чистата енергия, мобилността, чистия въздух, чистите и интелигентни технологии, кибер сигурност и умните градове. Като организатор на конкурса в България и национален партньор на EIT InnoEnergy, Клийнтех България ще продължи усилена работа в търсене и възможности за развитие на всички участници от нашата страна в тазгодишния формат на състезанието, посредством инструментите на EIT InnoEnergy и партньорската мрежа на Клийнтех България.
EIT InnoEnergy е създадена през 2010 г. и е подкрепена от Европейския институт за иновации и технологии (EIT), орган на Европейския съюз).
» РЕГИСТРИРАНИ АГЕНЦИИ
» ЗА РЕГИСТРИРАНИ ПОТРЕБИТЕЛИ