Място за безплатни прессъобщения
» НОВИНИ ОТ АГЕНЦИИТЕ

„Синият понеделник“ и кафето като източник на щастие

Chapter 4


21 януари 2020 г.

Lavazza разкрива как да дадем приятен аромат на „Синия понеделник“ благодарение на съветите на коуча Роберто Д‘Инкау

„Син понеделник“ - терминът описващ третия понеделник на януари. Макар че на български денят се превежда като „син“, всъщност се отнася за „най-тъжния“ ден в годината (от анг. blue – меланхолично, тъжно, депресивно настроение). За преодоляването на негативните емоции в началото на годината, Lavazza заедно с Роберто Д‘Инкау, главен коуч на италианската HR консултантска фирма Lang&Partners, предлагат 10 съвета за малки ежедневни жестове, които да възвърнат положителното ни настроение.
„Син понеделник“
„Синият понеделник“ е измислен от психолога Клиф Арнал през 2005 с цел да насочи туристическите компании към успешното разгадаване на клиентските нагласи към резервиране на пътуване, когато са в лошо настроение. Денят е определен в резултат на формула включваща 7 основни фактора:

Във формулата W се отнася за времето (климатични условия), D за месечна заплата, d за дългове, T за времето от Коледа до сега, Q за времето от Нова година до сега, в което не сме постигнали зададените цели, M за ниско ниво на мотивация и Na за усещане от нужда да се предприемат действия (чувство за непълноценност).
Макар че денят звучи негативно, преди две години Клиф Арнал коментира пред вестник Independent, че не това е била целта му, но напротив, да ги вдъхнови да предприемат действия и да взимат смели житейски решения.
Важно е да се запомни, че негативните очаквания създават самия негатив. В дни като „Синия понеделник“ всеки може да успее да прекъсне порочния кръг, в който се е озовал, в положителна възможност.
Съветите на Lavazza и Роберто Д‘Инкау
1. Събудете всичките си 5 сетива: започнете деня си с малко удоволствие, кафе например. Отпивайте от него с помощта на всичките си сетива – наблюдавайте интензивния му цвят, слушайте, вкусвайте, вдишвайте, усещайте топлината му. Обърнете специално внимание на този момент, отделете му време и се насладете истински.
2. Поглезете се малко с кулинарни изкушения: в подобни дни помислете за нещо, което обичате, но сте зачеркнали от списъка с храни в менюто ви: съгрешете с баница, млечен шоколад или палачинки, а може просто да опитате нещо по-различно за закуска.
3. Стимулирайте усмивката на лицето ви: спрете да четете и гледате негативни новини и си пуснете някое забавно видео, прочетете нещо мотивиращо и обогатяващо. Умишлено странете от негативни хор и новини, и ще видите, че усмивката ще се появи естествено на лицето ви.
4. Мислете за предстояща почивка/ пътуване: проучвания показват, че най-щастливият ден в годината е около 20 юни, лятното слънцестоене. Изключвайки слънчевото и топло време, какво може да направи деня ви специален? Направете се щастливи, запазете си билет за пътуване още днес, почерпете се. Януари е най-изгодният и приятен месец за осъществяване на почивка: започнете да я планирате още сега! На момента ще усетите прилива на нова, положителна енергия.
5. Обличайте се, така че да покажете целия си блясък: Облечете най-хубавата си рокля или чисто новата си риза, не ги дръжте в гардероба. Добрият външен вид наистина помага за доброто самочувствието.
6. Правете упражнения, освободете ендорфина: обещайте си, че ще правите физически упражнения 10 минути всяка сутрин. Активирайте серотонина като стоите на естествена светлина повече от обичайното, слезте от автобуса или метрото няколко спирки по-рано и вървете пеша, или правете кратки разходки в работните почивки.
7. Използвайте въображението си: предизвикайте приятен спомен, такъв, който ви кара да се чувствате добре. Помислете за място, на което сте се чувствали спокойни и в мир със себе си. Отделете няколко минути, за да се насладите на усещането.
8. Направете нещо ново за себе си: в подобни дни отделете малко време да направите нещо различно – пробвайте нов парфюм или козметичен продукт, послушайте музика, каквато не сте слушали досега. Излезте от рутината!
9. Помислете какво прави деня ви наистина хубав: среща с приятел, четене на книга, вечеря в ресторант. Ако обикновено се прибирате от работа директно вкъщи, направете обратното и отидете другаде.
10. Елиминирайте думата оплакване: не се настройвайте негативно към предстоящата нова седмица. Решете се да премахнете оплакването от настройката и речника ви, и вижте какво ще се случи. Не се депресирайте, ако плановете и намеренията ви все още не са се осъществили, все още сте навреме.
Всички тези съвети са насочени не само към „Синия понеделник“, но към всички неприятни дни и моменти. Важно е да не забравяме, че тъгата е основна емоция, която трябва да бъде приветствана, без да се страхуваме твърде много от нея, защото тя е част от нашия живот и често, когато се опитваме да я игнорираме и изгоним през вратата, тя се връща през прозореца.
За Lavazza Group
Основана през 1895 година в Торино, италианската компания за кафе е собственост на семейството Lavazza от 4 поколения. Като една от най-важните компании в сектора, групата оперира в над 140 държави чрез дъщерни дружества и дистрибутори, като 64% от приходите идват от пазари извън Италия. Lavazza дава работа на общо 4 000 души с оборот от 1,87 милиарда Евро за 2018 г. (В своите финансови отчети към 31.12.2018 за първи път групата Lavazza декларира своите приходи и капитал съгласно международните счетоводни стандарти (IFRS)
Lavazza създава концепцията за блендирането – с други думи изкуството на комбинирането на различни типове кафе от различни географски региони – което продължава да бъде отличителна черта на повече от продуктите. Също така компанията има 30-годишен опит в производството и продажбата на системи и продукти за кафе в капсули. Lavazza е и първият италиански бизнес, предлагащ системи за капсули еспресо.
Компаниите, част от групата на Lavazza, включват френските Carte Noire и ESP (придобити съответно през 2016 г. и 2017 г.), датската Merrild (2015), северноамериканското кафе Kicking Horse (2017), италианската Nims (2017) и австралийската компания Blue Pod Coffee Co (2018). В края на 2018 г., след придобиване, бе създадено бизнес звеното на Lavazza Professional, което включва водещите сектори Office Coffee Sector (OCS) и вендинг системите Flavia и Klix.
» РЕГИСТРИРАНИ АГЕНЦИИ
» ЗА РЕГИСТРИРАНИ ПОТРЕБИТЕЛИ