Място за безплатни прессъобщения
» НОВИНИ ОТ АГЕНЦИИТЕ

Студенти от ТУ-София – участници в Shell Eco-marathon, демонстрираха енергийно ефективни решения в транспорта по време на Европейската седмица на мобилността

Ей Ем Ай Къмюникейшънс


25 септември 2018 г.

Автомобилът на ТУ-София, с който студентският отбор се състезава на Shell Eco-marathon Европа 2018, привлече интереса на посетителите на заключителната церемония на Европейската седмица на мобилността в София. Превозното средство от категорията „Градски тип“, което представя концепцията за бъдещето на транспорта в големите метрополиси, е плод на дългогодишния труд на студентите и олицетворява идеите им за интелигентна мобилност и енергийна ефективност в придвижването. Колата се захранва от водородна горивна клетка, а целта на младите инженери при конструирането му е да изминат максимално разстояние с минимален разход на енергия и при почти нулеви вредни емисии.

По време на закриващата церемония на Европейска седмица на мобилността в събота (22 септември) широката общественост имаше възможност да се докосне до копцепциите за бъдещето на градския транспорт.

„Благодарение на Shell и организаторите на Европейска седмица на мобилността от Центъра за градска мобилност и ние имаме възможността да покажем смелите си идеи за футуристичен транспорт. С участието си ние насочваме вниманието на широката общественост към екологичните автомобили с нулеви въгглеродни емисии“, сподели доц. Пламен Пунов, ръководител на отбора на ТУ-София.

„Младите инженери показаха на гражданите и гостите на София визията си за екологично чист градски транспорт, а интересът на публиката към енергийно ефективния автомобил на ТУ-София по време на Европейската седмица на мобилността е доказателство за нарастващото осъзнаване на необходимостта от отговорно използване на енергийните ресурси. Всичко това потвърждава все по-голямото значение на Shell Eco-marathon като своеобразна глобална лаборатория за иновативни решения за интелигентна мобилност“, сподели Камелия Славейкова, изпълнителен директор на Shell България.

ТУ-София отбеляза през 2018 г. 10 години участие в Shell Eco-marathon Европа. От включването си в състезанието екипът е заемал три пъти второ място на състезанието за ученици и студенти, които имат страст към откриването и разработването на иновативни решения за мобилност - през 2012, 2013 и 2016 г. Тази година автомобилът бе усъвършенстван с нова по-ефективна система за задвижване, добавени са електрическа система за рекупериране на енергия при спиране, нова спирачна система, както и амортисьори в задната му част за подобряване на устойчивостта.

За повече информация за българските отбори в Shell Eco-marathon посетете http://www.shell.bg/aboutshell/shell-ecomarathon.html. За да научите повече за Shell Eco-marathon Европа посетете http://www.shell.com/energy-and-innovation/shell-ecomarathon.html или следвайте социалните канали във Facebook и Twitter. За повече информация относно фестивала „Изгради бъдещето“ посетете www.shell.co.uk/makethefuture
» РЕГИСТРИРАНИ АГЕНЦИИ
» ЗА РЕГИСТРИРАНИ ПОТРЕБИТЕЛИ