Безплатни ПРЕССЪОБЩЕНИЯ И НОВИНИ ОТ АГЕНЦИИТЕ И КОМПАНИИТЕ

Новини от агенциите

Седмицата на турската кухня тази година ще наблегне върху „вкусовете на Егейско море“


M3 Communications Group, Inc.


Седмицата на турската кухня тази година ще наблегне върху „вкусовете на Егейско море“

Тазгодишното издание на Седмицата на турската кухня за трета поредна година ще представи богатата гастрономическа култура на Анадола по целия свят. От 21 до 27 май ще се проведат серия от интересни събития и кампании в социалните медии, организирани от представителите на Република Турция в страната и чужбина. Вкусните, здравословни, традиционни и негенериращи отпадъци рецепти от устойчивата турска кухня ще бъдат презентирани в егейски стил с различни дейности по време на международните събития. Целта на кампанията е да демонстрира яркия синтез на историята, културата и природата на страната. Повече информация за Седмицата на турската кухня ще откриете тук: https://turkishcuisineweek.com/  
 
Егейските вкусове: комбинация от история, култура и природа
Егейското крайбрежие на Турция привлича вниманието с великолепните си синьо-зелени пейзажи, дълбоко вкоренена история и здравословна култура на хранене. Любопитен факт е, че през 2010 г. ЮНЕСКО признава средиземноморската диета за нематериално културно наследство на човечеството. Егейските крайбрежни райони се славят със зеленчуци като артишок, тиквички, както и с местни билки и изобилие от морски дарове. Този регион е известен и с вековните си маслинови дървета и производството на зехтин, който се смята за ключа към дълголетния живот. Маслиновите градини се простират от Чанаккале до Мугла и разкриват културното наследство на региона, в допълнение с маслините и маслинопроизводството. Измир и Милас се изявяват като двете спирки на „Пътя на маслиновото дърво“, регистрирани от Съвета на Европа. Находките на древния град Клазомена в Урла, където се намира най-старата работилница за зехтин в Анадола, свидетелстват за 2600-годишната история на методите за преработка на маслини, които се използват и днес.

Егейският регион е изключителна дестинация, която чества хубавия живот с вкусни и качествени продукти. През последните години в ресторантите из региона работят иновативни и експериментални готвачи, които създават кулинарни чудеса, пренасяйки продуктите, отгледани в близките полета, директно на трапезата чрез устойчиви производствени методи.

Егейското меню, което ще бъде представено по време на Седмицата на турската кухня 2024, се състои от рецепти, символизиращи изобилието на региона, където отдавна се набляга на здравословното, устойчиво хранене в средиземноморски стил. Егейски маслини и сирена, супа тархана, пюре от фава, кюфтета от тиквички (mücver), зелен фасул със зехтин, пълнени чушки, приготвени със зехтин, гьозлеме, сладкиши с билки, запеканка от скариди, кюфтета по измирски, пудинг със сушени смокини (incir uyutması) и шербети с различни вкусове са част от предложенията в менюто.
 
Турска кухня с географски указания
В основата на устойчивото наследство на Турция, представляващо възхитителна комбинация от уникални регионални и провинциални продукти и ястия, са географски обозначените, местно произведени и качествени храни от 81 провинции. В този контекст, в рамките на Седмицата на турската кухня, на местни събития ще бъдат предлагани менюта, включващи продукти от различни географски региони на Турция. Продуктите с географско означение от регионите и провинциите на страната илюстрират екологично-устойчивите кулинарни традиции чрез естествени методи на производство и качество.

В Турския институт за патенти са регистрирани общо 2218 продукта, от които 1637 са с наименование за произход, 565 са с географско указание, а 16 са с традиционно специфичен характер. Страната има и 21 местни продукта, признати от Европейския съюз (ЕС), сред които баклава от Газиантеп, Aydın kestanesi (кестен) и Aydın inciri (смокиня), Bayramiç beyazı (вид нектарина), Malatya kayısısı (кайсия), Milas zeytinyağı (зехтин), Taşköprü sarımsağı (чесън), Giresun tombul fındığı (лешник), Antakya künefesi, Suruç narı (нар), Çağlayancerit cevizi (орех), Gemlik zeytini (маслина), Edremit zeytinyağı (зехтин) и Edremit Körfezi yeşil çizik zeytini (вид трапезна маслина), Milas zeytinyağı (зехтин), Ayaş domatesi (домат), Maraş tarhanası (тархана), Ezine peyniri (сирене), Safranbolu safranı (шафран), Aydın Memecik zeytinyağı (зехтин) и Araban sarımsağı (чесън).

Със своята необятна традиционна гастрономия, включваща висококачествени естествени съставки с различни техники на съхранение и готвене, турската кухня предлага и многобройни възможности за тези, които следват вегетарианска и веганска диета. 

Обратно към всички новини от агенциите