Безплатни ПРЕССЪОБЩЕНИЯ И НОВИНИ ОТ АГЕНЦИИТЕ И КОМПАНИИТЕ

Новини от агенциите

Международни финали 2024: второто издание на Бариста шампионата на Lavazza приключи, отличавайки тазгодишните таланти и креативност


Chapter 4


Международни финали 2024: второто издание на Бариста шампионата на Lavazza приключи, отличавайки тазгодишните таланти и креативност

26 април 2024 г. – Миналата седмица експертизата в кафето, креативността и страстта бяха отпразнувани на международните финали на Бариста шампионата на Lavazza. На 17 април La Centrale Nuvola Lavazza в Торино (Италия) подготви сцената за финалния етап на това вълнуващо международно състезание, насочено към общността на баристите на международните пазари. В това второ издание на Шампионата, 12 международни баристи показаха уменията и уникалните си рецепти – доказателство за тяхното майсторство в занаята и страстта им към изкуството на приготвяне на кафе.

 

След внимателна и задълбочена оценка на журито, Амар Таманг от ОАЕ беше награден като шампион на второто издание на международните финали за 2024 г. на Бариста шампионата на Lavazza. Виталис Панайотис от Гърция зае второ място, а Кристиан Даниел Джейкъбс от Южна Африка – трето място. Но отвъд официалния подиум, всички баристи предложиха невероятно шоу с висока експертиза в приготвянето на кафе и интересни иновации.

 

Гордо представяйки страната ни и цялата общност на българските баристи, Мартин Джаферов достигна 7-мо място в генералното класиране, предлагайки специална напитка, наречена „Рапсодия в червено“. Задълбочената комбинация от двойна доза еспресо, домашно приготвено просеко и ягодови сиропи, сок от лайм и грейпфрут и бадемов битер доведе до очарователна напитка с балансирани плодови нотки.

 

Благодарение на инициативата Бариста шампионат на Lavazza, България имаше възможността да демонстрира високото ниво на своята местна бариста общност и да предостави на своя местен шампион незабравимо изживяване, в което да демонстрира и надгради уменията си, като същевременно допринесе за разпространението на знанията и високите постижения в приготвянето на кафе в страната.

 

Заключителното събитие се проведе в Торино на 17 април и се състоеше от един основен кръг, който се въртеше около персонализирането на класическата рецепта за еспресо. Жури от 5 експерти оцени работата на 12-имата финалисти: Дионисис Мустис, оперативен мениджър на Lavazza, Мирко Джордано, старши треньор по кафе, Франческо Виарицо, мениджър по международно обучение и експертиза по храни и напитки, Фабио Сипионе, мениджър по обучение на събития, и Лауро Фиорети от Група Симонели.

 

Наред с основния кръг на състезанието, за първи път беше въведено специално предизвикателство: мистериозна кутия. 12 отбора, по един за всяка държава, се предизвикаха един друг да докажат своите способности и умения извън приготвянето на кафе. Всеки екип, съставен от обучител на Lavazza и бариста-финалист от същата страна, беше помолен да разработи специална напитка на базата на кафе, използвайки кафе Calima 1895 заедно с някои неочаквани съставки, скрити в мистериозна кутия. Приготвеното трябваше да има не само отлични вкус и визия, но и да се съчетае идеално с десерт, разработен от ресторанта със звезда Мишлен Condividere. За това специално състезание бяха избрани и специални съдии: 50 служители на Lavazza бяха поканени да опитат напитките и да оценят различните изпълнения както по отношение на качеството, така и на способността за сдвояване. Победител в първото предизвикателство с мистериозна кутия беше отборът на Гърция.

 

„Какво невероятно събитие! Нивото на експертиза и креативност, на които сме свидетели, е изключително, ние абсолютно вдигнахме летвата на превъзходство благодарение на представянето на нашите финалисти и обучители“, коментира Дионисис Мустис, оперативен мениджър на Lavazza. „Обичам да споделям своята страст и знания за кафето и се чувствам изключително горд от това второ издание на нашия Lavazza Бариста шампионат. Времето, което всички участници отделиха за обучение и подготовка, се оказа решаващо и доведе до несравнимо шоу, допълнително оживено от специалното предизвикателство с мистериозна кутия, което ангажира и служители на Lavazza”.

 

За Lavazza Group

Lavazza, основана в Торино през 1895 г., е собственост на семейство Lavazza от четири поколения. Днес Групата е един от водещите играчи на глобалната кафе сцена с оборот над 3 милиарда евро и портфолио от топ марки, които водят на своите пазари, като Lavazza, Carte Noire, Merrild и Kicking Horse. Тя е активна във всички бизнес сектори и оперира на 140 пазара, с 8 производствени предприятия в 5 държави и около 5 500 сътрудници по цял свят. Глобалното присъствие на Групата е резултат от над 125 години растеж и повече от 30 милиарда чаши кафе Lavazza, произвеждани всяка година, които са свидетелство за забележителна история на успеха, с цел да продължи да предлага възможно най-доброто кафе във всички форми, като се фокусира върху всеки аспект от веригата за доставки, от избора на суровината до продукта в чашата. 

Lavazza Group прави революция в културата на кафето, като инвестира непрекъснато в научноизследователска и развойна дейност: от интуицията, белязала най-ранния успех на компанията - сместа кафе, до разработването на иновативни решения за опаковане; от първото еспресо, отпито в космоса, до десетките индустриални патенти. Способността да изпреварваме времето се отразява и във фокуса върху устойчивостта - икономическа, социална и екологична, която винаги е била еталон за насочване на корпоративните стратегии. „Събуждане на по-добър свят всяка сутрин“ е корпоративната цел на Lavazza Group с цел създаване на устойчива стойност за акционерите, сътрудниците, потребителите и общностите, в които работи, съчетавайки конкурентоспособност със социална и екологична отговорност.

 

 

 

 

Обратно към всички новини от агенциите